Tuturor detinatorilor de structuri de cazare (hoteluri, moteluri, pensiuni, camine de batrani, camine scolari/studenti etc), li se recomandă să respecte planul în 15 puncte pentru reducerea riscului de infectare cu bacteria Legionella:
- Desemnați un responsabil pentru controlul bacteriei Legionella.
- Asigurați-vă ca responsabilul desemnat a beneficiat de formare corespunzătoare în acest domeniu și are experiența necesară pentru a-și îndeplini îndatoririle în mod competent și că ceilalți membri ai personalului sunt conștienți de rolul important pe care îl au în combaterea bacteriei Legionella.
- Asigurați-vă că apa caldă are o temperatură ridicată și circulă în permanență: 50°C – 60°C (prea fierbinte pentru a ține mâna în apă mai mult de câteva secunde) în întregul sistem de apă caldă.
- Asigurați-vă că apa rece rămâne rece în permanență. Temperatura apei reci trebuie menținută sub 20°C de-a lungul întregului sistem către toate gurile de evacuare (s-ar putea să nu fie posibil atunci când temperatura ambientală este ridicată, dar ar trebui să se depună toate eforturile pentru a asigura păstrarea la temperaturi cât mai joase a apei reci care intră în incinta structurii de cazare si care se stochează).
- Cel puțin o dată pe săptămână, în cazul în care camerele nu sunt ocupate, și întotdeuna înainte de a fi ocupate, dați drumul la robinete și la dușuri și lăsați apa să curgă pentru câteva minute (până când ajunge la temperaturile menționate la punctele 3 si 4).
- Asigurați-vă că robinetele și capetele de duș sunt curate și nu au depuneri de piatră.
- Curățați și dezinfectați cu regularitate (cel puțin de două ori pe an) turnurile de răcire si conductele aferente cu care sunt prevăzute sistemele de aer condiționat.
- Goliți, curățați și dezinfectați anual încălzitoarele de apă (caloriferele).
- Dezinfectați sistemul de apă caldă cu o concetrație ridicată de clor (50mg/l) timp de 2-4 ore după efectuarea de lucrări la sistem și la încalzitoarele de apă și înainte de începutul fiecărui sezon.
- Curațați și dezinfectați cu regularitate (cel puțin între o dată pe lună și o dată la trei luni) filtrele de apă, în conformitate cu indicațiile producătorului.
- Controlați lunar rezervoarele de apă, turnurile de răcire și conductele vizibile. Asigurați-vă că toate acoperișurile sunt intacte și bine fixate.
- Verificați cel puțin anual interiorul rezervoarelor de apă rece, dezinfectați-le cu o concetrație de clor de 50 mg/l și curățați-le, în cazul în care constatați depuneri sau reziduri.
- Asigurați-vă că operațiunile de modificare a sistemelor sau de creare a unor noi instalații nu vor conduce la oprirea completă a debitului de apă sau la un debit intermintent și dezinfectați sistemul în urma oricăror lucrări.
- Dacă structura de cazare este dotată cu unitați spa (cunoscute și sub numele de căzi cu bule de aer, jacuzzi, piscine cu hidromasaj), asigurați-vă că:
- acestea sunt tratate în permanență cu o concentrație de clor sau brom de 2-3 mg/l și că nivelurile acestor substanțe și pH-ul apei sunt verificate de cel puțin trei ori pe zi;
- cel puțin jumătate din apa utilizată se înlocuiește zilnic;
- filtrele de nisip sunt spălate în contracurent zilnic;
- întregul sistem este curățat și dezinfectat săptămânal.
- Țineți evidența zilnică a tuturor citirilor legate de tratatea apei, precum temperatura, pH-ul și concentrațiile de clor, și asigurați-vă că toate aceste elemente sunt verificate cu regularitate de către administrator.
(Extras din Metodologia de supraveghere a pneumoniei cu Legionella pneumophila 2024, INSP Bucuresti, ECDC –Informatii despre sanatate)