Home General Operație inedită de reconstucție mamară la IRO

Operație inedită de reconstucție mamară la IRO

328
0

Medicii de la Secția de Chirurgie Plastică din cadrul IRO Iași au efectuat la începutul acestei săptămâni o operație de reconstucție mamară la o pacientă oncologică de 38 de ani, folosind o tehnică inovativă, preluată de la echipa de medici americani aflați în vizită la IRO Iași.

Specialiștii americani colaborează de 10 ani pentru operații complexe și operații de reconstrucție după cancere cu chirurgi români, în cadrul unui proiect sponsorizat de Rotary International.

“Dna doctor Andrea Moreira ne-a învățat să facem o chestie mai particulară. Noi refăceam doar sânul, dar doamna ne-a învățat să facem sânul să fie și sensibil, să conectăm și nervii, nu numai vasele. Este mai bine și mai plăcut și pentru femeie. A doua noutate este că s-a realizat un sân mult mai mare. De obicei noi folosim la reconstrucție jumătate din pielea de pe burtă. La doamna respectivă am folosit toată pielea de pe burtă. Practic cantitate dublă. Din acest punct de vedere este o premieră medicală”, a declarant prof. dr. univ. Dragoș Pieptu.  Operația a durat 12 ore, iar peste cinci zile pacienta va fi externată, urmând ca în două săptămâni să își reia activitatea din viața de zi cu zi.

Specialiștii din SUA pun accent pe educația medicală. “Este important să educăm populația, în special femeile, să știe că reconstrucția mamară este o opțiune pentru ele, dacă își doresc acest lucru. Am colaborat foarte bine cu medicii de la IRO, am împărtășit din experiența noastră, spitalul are resurse, și ar fi bine ca mai multe persoane să aibă acces la aceste proceduri”, a declarant și dr. Andrea Moreira – director de inovații și profesor asociat la University of Pittsburgh, care a venit pentru prima dată în România.

Pacienții oncologici din România pot beneficia gratuit de operație de reconstrucție mamară. La IRO s-au efectuat din anul 2014 și până în present în jur de 200 de astfel de intervenții, cea mai în vârstă pacientă având 86 de ani.

“Avem și noi expertiză și aparatură, dar există o reticență și o lipsă de informare a femeilor, chiar dacă operația este gratuită. Anul acesta noi am avut 4 pacienți care au refuzat operația. Le este și frică să stea 12 ore în operație.  Noi facem în medie câte o operație de reconstrucție, iar colegii noștri americani fac câte una pe zi. În străinătate, o astfel de intervenție ajunge între 20.000 și 50.000 de euro. La noi, chiar dacă este gratuit, femeile sunt reticente”, a precizat prof. dr. univ. Dragoș Pieptu.

Din echipa care a venit în acest an la IRO Iași fac parte:

Dr. Eduard Chang – profesor la MD Anderson Cancer Center din Houston, Texas și Godina Fellowship (cel mai important premiu acordat unui microchirurg), prezent a noua oară în România și a cincea oară când operează  la noi în țară;

Dr. Chris Campbell – director de reconstrucții oncologice și profesor asociat la University of Virginia. Este a patra oară în România și a treia oară când operează;

– Dr. Andrea Moreira – director de inovații și profesor asociat la University of Pittsburgh. Este pentru prima data în România;

Dr. Peter Deptula – microchirurg și profesor asistent la University of Hawaii, pentru prima data la noi în țară;

Dr. Daniel Murariu – medic de origine română, microchirurg la Athena Clinic, Honolulu, fost Director de Microchirurgie și Chirurgie Limfatică și profesor asociat la University of Pittsburgh.

Prima vizită a specialiștilor americani în cadrul proiectului Rotary International a avut loc în anul 2014. De atunci,  aproape bianual o echipă din SUA vine și colaborează cu chirurgi romani de la IRO (și nu numai) pentru operatii complexe – de la craniofaciale la reconstrucții complexe după cancere.