Home Comunicate de presa Luna sănătății reproductive – O nouă platformă online pentru tineri

Luna sănătății reproductive – O nouă platformă online pentru tineri

584
0

Asociația Semper Musica alături de Direcția de Sănătate Publică Iași marchează luna aceasta, LUNA SĂNĂTĂȚII REPRODUCTIVE, printr-o serie de activități de educație adresate tinerilor pentru prevenirea sarcinilor neplanificate și a infecțiilor cu transmitere sexuală. Luna sănătății reproductive este inițiată de Ministerul Sănătății prin campania „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!” și își propune cu ajutorul Direcțiilor de Sănătate Publică Județene împuternicirea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce privește propria sănătate reproductivă.

Cu ocazia campaniei derulată de Ministerul Sănătății, Asociația Semper Musica împreună cu Direcția pentru Sănătate Publică Iași, Consiliul Județean al Elevilor Iași și Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI) pun la dispoziția tinerilor din județul Iași o platformă ONLINE prin intermediul căreia aceștia își pot comanda GRATUIT educație reproductivă și mijloace de protecție: https://prezegratis.edreptultau.ro/ Sesiunile de educație reproductivă vor fi livrate de studenți la medicină din cadrul SSMI sau experți din cadrul Asociației Semper Musica.

Platforma face parte din cadrul unui program pilot, după model norvegian, de educație pentru sănătate sexuală și reproductivă și distribuire de prezervative gratuite. Reamintim că în cadrul acestui program aproximativ 10.000 de tineri din județul Iași, în mod special cei localizați în mediul rural, vor avea acces gratuit la educație pentru sănătatea reproductivă realizată de specialiști și/sau studenți la medicină, pentru prevenirea HIV/infecțiilor cu transmitere sexuală și a sarcinilor neplanificate, și la 100.000 prezervative gratuite.

În plus, începând cu luna aceasta, asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari din județul Iași vor organiza pe teren, în rural, sesiuni de educație reproductivă pentru tineri. Aceștia vor informa peste 1400 de tineri din rural și vor distribui 8500 de prezervative.

Demersul Ministerului urmărește să crească nivelul de informare despre utilizarea unor surse de informație corecte, a serviciilor de planificare familială și a metodelor contraceptive pentru a evita ca tinerele să devină victimele unei sarcini nedorite și a consecințelor negative pe care le poate avea sarcina în perioada adolescenței, dar și despre protejarea față de infecțiile transmisibile pe cale sexuală.” susține Dr. Corina Gîscă, director DSP Iași.

Un procent de aprox 44% din copiii născuți în UE din mame cu vârste mai mici de 15 ani, a fost înregistrat în România iar cei provenind din mame cu vârste între 15-19 ani, a fost de aprox 19%.

  • 1 din 2 născuți vii la adolescente 10-14 ani din UE se regăsește în România.
  • 1 din 5 născuți vii la adolescente 15-19 ani din UE se regăsește în România.

În ROMÂNIA, rata natalității înregistrate  la fetele cu vârste între  10-14 ani este de 8,5 ori mai mare decât media UE, iar  la fetele cu vârste între  15 -19 ani, este de 3,4 ori mai mare decât media UE.

  • 1 din 10 copii din România este născut de o mamă adolescentă.
  • 1 din 6 adolescente care a avut un copil înainte de 15 ani, va avea al doilea copil înainte de 18 ani.

Cercetarea Institutului Național de Sănătate Publică, realizată pentru a evalua cunoștințele populației generale privind sănătatea reproducerii cât și comportamentul reproductiv, arată că metodele contraceptive nu sunt folosite în proporție de 45%, iar prezervativul e utilizat în proporție de 23,9%.

Majoritatea respondenților, 98,2%, cunosc faptul că infecțiile cu transmitere sexuală se pot transmite la primul contact sexual. De asemenea, majoritatea, 95,7%, afirmă faptul că cea mai sigură metodă de prevenire a unei infecții sexuale (ITS) este prezervativul, iar 34%, abstinența.

„Educația reproductivă și sexuală nu este numai despre pașii de folosit corect un prezervativ și accesul tinerilor la aceste mijloace de protecție. Este și despre înțelegerea de către aceștia a implicațiilor unui debut sexual neinformat, despre momentul ales pentru începerea vieții sexuale, consimțământ și încrederea care trebuie să existe între parteneri. Educația de acest tip este și despre planificarea unei familii. Platforma lansată astăzi nu face decât să faciliteze accesul tinerilor la aceste informații și astfel să îi îndrume spre o viață de adult sănătoasă reproductiv și sexual.” susține Bogdan Istrate, manager programe Asociația Semper Musica.

Platforma este disponibilă atât pentru tinerii din județul Iași, cât și pentru ONG-urile din județ sau unitățile de învățământ preuniversitar care doresc să găzduiască sesiuni de educație reproductivă.

Previous articleTestări pulmonare gratuite în comuna Țibana în data de 16.02.2023
Next articleBULETIN INFORMATIV DSP IAȘI – 15.02.2023