Luna aprilie 2023 este Luna Națională de Informare despre Vaccinare avind ca scop informarea permanenta a populatiei asupra protectiei ce o ofera vaccinurile in lupta impotriva bolilor infectioase.
Vaccinarea protejează oamenii împotriva bolilor infecțioase grave, care pun viața în pericol, cum ar fi difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, oreionul, rubeola, boala pneumococică invazivă și poliomielita. Astfel, la nivel global, vaccinarea previne apariția a 2,7 milioane de cazuri de rujeolă, 1 milion de cazuri de tuse convulsivă și 2 milioane de cazuri de tetanos neonatal.
Scăderea substanțială a cazurilor de rujeolă raportate de țările UE/SEE după martie 2020, care a continuat până în 2022 și în 2023, contrastează cu modelul anual și sezonier obișnuit pentru rujeolă, care atinge numărul maxim de îmbolnăviri în timpul primăverii în zonele de climă temperată. Măsurile din anii pandemiei de COVID-19 ar putea explica scăderea observată a cazurilor.
În România, în luna februarie 2022, s-a desfășurat activitatea de estimare a acoperirii vaccinale la vârsta de 18 luni pentru copiii născuți în luna iulie 2020. Au fost evaluate antecedentele vaccinale pentru 92,1% din numărul total de copii născuți vii în luna iulie 2020 (59,4% din mediul urban și 40,6% din mediul rural). Pentru vaccinul BCG acoperirile vaccinale sunt optime (peste 95%). Acoperirile vaccinale pentru 4 doze de vaccin Hep B pediatric, pentru 3 doze din vaccinurile: diftero-tetano-pertussis (DTPa), vaccin polio injectabil (VPI), vaccin Haemophilus B (Hib), Pneumococic și respectiv, o doză de vaccin rubeola-rujeolă-oreion (ROR) se situează, sub ținta de 95%. Cea mai dramatică scădere o înregistrează acoperirea pentru o doză de vaccin ROR (< 75%). Acoperirea vaccinală la copiii cu vârsta de 18 luni pentru întreaga cohortă de născuți în iulie 2020 cu 3 doze cu VPI este de 84,6 (%)
Anul 2023 este anul revenirii, recunoscând reducerea globală a ratelor de vaccinare și nevoia copiilor de a recupera dozele restante. De aceea mesajele cheie ale campaniei se vor concentra pe importanța vaccinărilor la copii în timp util și recuperarea dozelor de vaccin restante:
– „Pentru copilul tău fiecare doză de vaccin contează” – Fiecare doză de vaccin recomandată este importantă pentru a vă proteja copiii de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.
– „Momentul contează” – Programul de vaccinare este conceput pentru a proteja copiii atunci când au cea mai mare nevoie. Urmați programul, efectuați la timp sau recuperați orice doză de vaccin recomandată.
– „Comunicarea contează” – Conversațiile deschise despre vaccinare între persoanele interesate și cadrele medicale creează înțelegere și motivație pentru a urma recomandările și programele de vaccinare.