Home Comunicate de presa INSTITUTUL NAȚIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ – Recomandări în caz de inundații

INSTITUTUL NAȚIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ – Recomandări în caz de inundații

470
0

Având în vedere că în această perioadă se preconizează căderi masive de precipitatii care pot determina inundații în anumite zone/localități din țară, cu afectarea calității apei potabile, Institutul Național de Sănătate Publică Iași face următoarele precizări:

În timpul unei inundaţii calitatea apei furnizate populaţiei atât prin sistem centralizat cât şi prin surse locale (fântâni, izvoare captate) poate fi compromisă.
Direcția de Sănătate Publică Iași va comunica în mod permanent rezultatelele monitorizării calității apei potabile furnizate în sistem centralizat, pe site-ul oficial și prin mijloacele locale media.
Se va avea permanent în vedere asigurarea unei rezerve suficiente de apă potabilă. Astfel, conform OMS 119/2014, cu modificările şi completările ulterioare, art. 22, alin. 3, stipulează următoarele:
“În situaţii de calamităţi naturale, autorităţile publice locale trebuie să asigure populației care nu are acces la apă potabilă o cantitate minimă de 5 1/persoană/zi de apă potabilă.”

Autorităţile locale care au în localități fântâni publice funcționale, se vor asigura în mod permanent ca acestea să nu prezinte fisuri, să fie acoperite şi calitatea apei să fie monitorizată confom prevederilor IIGR 974/2004 cu modificările şi completările ulterioare, art. 50, alin 1, iar în timpul unei inundaţii se va asigura monitorizarea calităţii apei din fântânile publice în cazul celor
încă funcționale, cu o frecvenţă stabilită de DSP în acord cu autorităţile publice locale.

Reprezentanţii DSP se vor deplasa în localitățile afectate pentru evaluarea situației şi luarea măsurilor care se impun, în principal următoarele:
Informarea populaţiei asupra: consumului de apă potabilă îmbuteliată notificată/avizată,
modalităţile de dezinfecţie a apei de fântână, fierberea apei, dacă este cazul.
Recomandări specifice, dacă este cazul, pentru grupurile de populație vulnerabilă.
Asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de către medicii de familie şi Centrele de
Permanenţă.
Medicii de familie din localităţile afectate trebuie să informeze pacienţii asupra riscurilor pentru sănătate ale folosirii unei ape de băut de calitate necorespunzătoare şi asupra măsurilor pe care aceştia trebuie să le ia pentru a-şi proteja sănătatea.

Pentru informaţii complete și actualizate accesați Ghidul Inundatie de pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență: https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/

Previous articleBULETIN INFORMATIV DSP IAȘI – 15.06.2023
Next articleLISTA CU ATESTATELE DE STUDII COMPLEMENTARE CARE SE POT RIDICA DE LA D.S.P. IASI