Home Comunicate de presa Comunicat de presa

Comunicat de presa

577
0

În această perioadă cu temperaturi foarte scazute, Directia de Sanatate Publica Iasi recomandă populaţiei sa respecte sfatul medicilor specific sezonului rece, regulile de igiena si de asemenea sa se vaccineze antigripal. Statul în frig poate cauza hipotermie, degerături, dar şi probleme legate de starea psihică, precum somnolenţa, pierderile de memorie sau dificultăţile de vorbire. Specialistii atrag atenţia că, pe vreme friguroasă, se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremităţi.

Va prezentam cateva reguli de baza ce trebuie respectate in aceasta perioada:

 1. Sa se evite deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig. In cazul in care este necesara deplasarea, se recomanda folosirea mijloacelor de protectie adecvate: caciuli, manusi etc.
 2. Sa se acorde o atentie speciala copiilor – evitarea situatiilor in care acestia sunt lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator.
 3. Sa se consume alimente bogate in proteine si grasimi nesaturate, fructe, legume si lichide, cu exceptia bauturilor alcoolice.
 4. Persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, este bine sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii in conditii de temperaturi scazute.
 5. Incalzirea locuintelor si a spatiilor inchise de locuit trebuie sa fie corespunzatoare. Trebuie evitata utilizarea instalatiilor improvizate care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon. Este necesara asigurarea unei bune aerisiri a locuinţelor, cel puţin o dată pe zi, şi atenţie la supraîncălzirea atmosferei din locuinţă pentru că şocul termic este mai mare atunci când se iese afară.
 6. Este importanta evitarea expunerii prelungite a mainilor si a picioarelor la temperaturi scazute, pentru a se feri de degeraturi. De asemenea, trebuie evitata<, pe cât posibil, a deplasării pe porţiunile acoperite cu gheaţă.

De asemenea, Directia de Sanatate Publica Iasi recomanda populatiei ca in urmatoarea perioada cu temperaturi scazute sa respecte urmatoarele reguli de prevenire a imbolnavirilor prin gripa si viroze:

 • Evitarea aglomerarilor umane.
 • Evitarea, pe cat posibil, a contactului cu persoanele bolnave.
 • Spalarea mainilor tot timpul, mai ales dupa suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave.
 • Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 26 grade Celsius).
 • Bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut.
 • Aerisirea incaperilor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-20 grade C.
 • Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate.
 • Evitarea vizitării bolnavilor sau suspecţilor de gripă.
Previous articleZiua Europeana a Informarii despre Antibiotice – 18 noiembrie
Next articleZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIV/SIDA – 2018