Home Evaluarea si promovare sanatate Campania „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”

Campania „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”

691
0

Prin intermediul campaniei „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!” derulată de Ministerul Sănătății, Asociația Semper Musica împreună cu Direcția pentru Sănătate Publică Iași, Consiliul Județean al Elevilor Iași și Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI) pun la dispoziția tinerilor din județul Iași o platformă ONLINE prin intermediul căreia aceștia își pot comanda GRATUIT educație reproductivă și mijloace de protecție: https://prezegratis.edreptultau.ro/

Sesiunile de educație reproductivă vor fi livrate de studenți la medicină din cadrul SSMI sau experți din cadrul Asociației Semper Musica.

Platforma face parte din cadrul unui program pilot, după model norvegian, de educație pentru sănătate sexuală și reproductivă și distribuire de prezervative gratuite. Reamintim că în cadrul acestui program aproximativ 10.000 de tineri din județul Iași, în mod special cei localizați în mediul rural, pot avea acces gratuit la educație pentru sănătatea reproductivă realizată de specialiști și/sau studenți la medicină, pentru prevenirea HIV/infecțiilor cu transmitere sexuală și a sarcinilor neplanificate, și la 100.000 prezervative gratuite.

„Demersul Ministerului urmărește să crească nivelul de informare despre utilizarea unor surse de informație corecte, a serviciilor de planificare familială și a metodelor contraceptive pentru a evita ca tinerele să devină victimele unei sarcini nedorite și a consecințelor negative pe care le poate avea sarcina în perioada adolescenței, dar și despre protejarea față de infecțiile transmisibile pe cale sexuală.” susține Dr. Corina Gîscă, director DSP Iași.

Un procent de aprox 44% din copiii născuți în UE din mame cu vârste mai mici de 15 ani, a fost înregistrat în România iar cei provenind din mame cu vârste între 15-19 ani, a fost de aprox 19%:

  • 1 din 2 născuți vii la adolescente 10-14 ani din UE se regăsește în România.
  • 1 din 5 născuți vii la adolescente 15-19 ani din UE se regăsește în România.

În ROMÂNIA, rata natalității înregistrate  la fetele cu vârste între  10-14 ani este de 8,5 ori mai mare decât media UE, iar  la fetele cu vârste între  15 -19 ani, este de 3,4 ori mai mare decât media UE:

  • 1 din 10 copii din România este născut de o mamă adolescentă.
  • 1 din 6 adolescente care a avut un copil înainte de 15 ani, va avea al doilea copil înainte de 18 ani.

Cercetarea Institutului Național de Sănătate Publică, realizată pentru a evalua cunoștințele populației generale privind sănătatea reproducerii cât și comportamentul reproductiv, arată că metodele contraceptive nu sunt folosite în proporție de 45%, iar prezervativul e utilizat în proporție de 23,9%.

Platforma este disponibilă atât pentru tinerii din județul Iași, cât și pentru ONG-urile din județ sau unitățile de învățământ preuniversitar care doresc să găzduiască sesiuni de educație reproductivă.

Previous articleEvoluția infecțiilor respiratorii acute și a gripei în sezonul 2022-2023 – săptămâna 06-12.03.2023
Next articleOperatorii economici interesati sunt invitati sa depuna oferta tehnica si financiara pentru achizitia unei Lucrari de reparatii usi