Home Comunicate de presa Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon

Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon

1029
0

Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon, pentru populație, va demara după data de 7 octombrie, prin cabinetele medicilor de familie.

Prima tranşă de vaccin antigripal, constând în 51.585 doze de vaccin antigripal, respectiv produsul biologic INFLUVAC TETRA, a ajuns la Direcția de Sănătate Publică Iaşi, urmând ca Ministerul Sănătății să repartizeze în perioada următoare restul dozelor de vaccin antigripal solicitate. Pentru sezonul rece 2022-2023, D.S.P. Iași a catagrafiat 87.573 persoane, considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire și care doresc să se vaccineze antigripal.

În această primă etapă, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a distribuit aproximativ 7500 de  doze pentru imunizarea împotriva gripei de sezon a  următoarelor categorii:

 1. Medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici;
 2. Persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială precum și persoane care acordă asistența medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;

De asemenea, în perioada 03-07 octombrie 2022, Direcția de Sănătate Publică Iaşi va distribui medicilor de familie dozele de vaccin antigripal sezonier, destinate celorlalte categorii beneficiare ale campaniei:

 1. Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani, în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienței umane;
 2. Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni;
 3. Gravide;
 4. Persoane cu vârsta peste 65 de ani.

Facem mențiunea că vaccinarea categoriilor menționate va demara după data de 7 octombrie, imediat după preluarea dozelor de vaccin de către medicii de familie.

Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă:

 • Evitarea, pe cat posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave.
 • Folosirea batistei de unică utilizare;
 • Păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave.
 • Respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe;
 • Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului.
 • Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
 • Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.

Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală.

Previous articleBULETIN INFORMATIV DSP IAȘI – 27.09.2022
Next articleTABEL NOMINAL CU APROBARI PRIMITE LA D.S.P. IASI DE LA MINISTERUL SANATATII, INCEPAND CU 1 IANUARIE 2017 PRIVIND RECUNOASTEREA STAGIILOR EFECTUATE IN STRAINATATE SAU DINTR-UN ALT REZIDENTIAT PENTRU MEDICIII REZIDENTI DIN C.U.IASI