Home General Cabinet de vaccinare anti HPV la Centrul de Screening al IRO

Cabinet de vaccinare anti HPV la Centrul de Screening al IRO

30
0

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a deschis primul cabinet de vaccinare anti HPV (Virus Papiloma Uman) din afara Bucureștiului (sunt  două în Capitală, unul la Spitalul Universitar de Urgență București și altul la un centru medical privat). Cabinetul pentru imunizarea împotriva infecției cu HPV (peste 95% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman, care infectează pielea şi mucoasele) este la etajul 1 al Centrului de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al IRO Iași, din strada Sărăriei, nr. 177 A.

Programarea se face la numărul de telefon 0374.278.806 sau la adresa de email vaccinarehpv@iroiasi.ro, doar în baza rețetei eliberate de medicul specialist/medicul de familie. “Infecția persistentă cu HPV este cauza principală pentru apariția leziunilor canceroase la nivelul colului uterin. Din păcate, vedem foarte des cazuri grave  la vârste din ce în ce mai mici. Singura armă împotriva cancerului de col uterin este, în acest moment, vaccinul anti HPV. Sunt țări în care a fost aproape eliminiată această patologie, tocmai pentru că atât femeile, cât și bărbații s-au imunizat”, a declarat dr. Flavius Ovidiu Iordache, medic primar obstetrică ginecologie la Centrul de Screening al IRO.

Vaccinul va fi ridicat din farmacie în ziua vaccinării, în recipient termoizolant cu maximum 60 de minute înainte de prezentarea la vaccin (conform programării). Dovada orei de achiziție va fi ora de pe bonul de la farmacie, care va fi prezentat în momentul vaccinării. Vaccinul este gratuit pentru fete și băieți, cu vârsta între 11 și 18 ani, și compensat 50% pentru femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani.

Se recomandă ca prima administrare a vaccinului să se realizeze până la vârsta de 14 ani. Vaccinul papilomavirus uman 9-valent (denumire comercială Gardasil 9) se poate administra în următoarele scheme:

– persoane cu vârsta de 11 până la 14 ani inclusiv, la momentul primei administrări: schema cu 2 doze (0, 6 -13 luni). A doua doză trebuie administrată într-un interval de 6 până la 13 luni după prima doză;

– persoane cu vârsta de 15 ani şi peste la momentul primei administrări: se utilizează schema cu 3 doze (0, 2 şi 6 luni).

“Doamnele care doresc să se vaccineze trebuie informate asupra faptului că o schemă completă de imunizare împotriva HPV este alcatuită din 3 doze (0, 2 și 6 luni de la prima vaccinare). Pacienta care se  prezintă pentru vaccinare este important să fie sănătoasă, adică să nu prezinte febră în ultimele zile, boli acute formă moderată sau severă, sau o decompensare (agravare) a unei boli cronice”,  a declarat dr. Cristina Cura, medic specialist epidemiologie în cadrul IRO Iași.

Contraindicații pentru vaccinare:

Contraindicații absolute:

  • Istoric de reacție alergică severă la substanţele active sau la oricare dintre excipienţii vaccinului
  • Istoric de reacție alergică severă după administrarea de vaccin papilomavirus uman

Contraindicații temporare:

  • Nu se adminstrează pe perioada sarcinii
  • Boli acute febrile
  • Boli acute forme moderate sau severe cu sau fără febră
  • Boli cronice decompensate
  • Dacă ați primit transfuzii de sânge/produse din sânge sau s-a administrat imunoglobulină în ultimele 3 luni

Infecția cu HPV poate avea multiple localizări, dar afectează în special colul uterin, care face legătura între vagin și uter. Infecția cu HPV afectează şi sexul masculin. Vaccinarea previne apariția diferitelor tipuri de cancere, leziuni precanceroase și veruci genitale asociate infecțiilor cu HPV. Din cele peste 120 de tipuri de HPV, Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului a clasificat 12 tipuri cu risc oncogenic înalt: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59. Tulpinile de risc înalt 16 şi 18 produc peste 70% dintre cazurile de cancer de col uterin şi se asociază şi cu alte cancere: anale, cancer de vulvă şi al vaginului, peniene şi orofaringiene. Tulpinile cu risc scăzut determină veruci genitale sau papilomatoză respiratorie.

Cum se transmite HPV

  • Prin contact sexual
  • Prin contact direct cu pielea sau mucoasele infectate
  • De la mamă la copil în timpul nasterii sau al îngrijirii copilului
  • Prin contact cu obiecte contaminate

Statisticile arată că anual, în România, 3.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 1.800 dintre acestea pierd lupta cu boala (Sursa: Globocan 2022). Conform datelor Sistemului European de Informații cu Privire la Cancer (ECIS) al Centrului Comun de Cercetare,  în 2022, România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă (32,6 /‰ femei, de 5 ori mai mult decat în Finlanda – 6,4 /‰ femei) şi mortalitate prin cancer de col uterin în Uniunea Europeană (16,8/‰ femei, de 8 ori mai mult decât Finlanda – 2,2/‰ femei). În cei 12 ani de când funcționează Institutul Regional de Oncologie (2012- 2024), aici s-au înregistrat 30.119 de cazuri de cancer de col uterin.

Previous articleSăptămâna conștientizării depresiei post-partum – Bucuria de a fi mamă este unică, nu lăsa depresia post-partum să o întunece! – 25 septembrie -1 octombrie 2024
Next article26 septembrie 2024 – Ziua Mondială a Contracepției