Home COVID 19 Buletin informativ 25.04.2020

Buletin informativ 25.04.2020

921
0

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

  1. Un număr de 1939 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 183 persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
  2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 379 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 60 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 20 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
  3. Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 489 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restrictiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 379 sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.080.200 lei

Alte misiuni instituționale:

  • ISU a efectuat 15 misiuni, din care: 3 misiuni de transport către unitățile spitalicești, 3 transport către spațiile de carantină și 9 misiuni de decontaminare biologică.
  • IPJ a efectuat 45 de misiuni, din care: 40 misiuni de verificare, respectare măsuri/ restricții la persoane fizice și juridice și 5 misiuni de însoțire la centrele de carantină.
  • IJJ a efectuat 18 misiuni, din care: 3 misiuni de însoțire autoturisme în spațiile de carantină, 10 misiuni de pază la spații de carantină, 2 misiune cooperare în zona unităților spitalicești, 3 misiuni de cooperare cu Aeroportul Iași.
  • SRPT Iași a executat 1 misiune* de menținere a ordinii și siguranței publice în incinta Aeroportului Internațional Iași cu ocazia decolării unei aeronave la care au participat 2 cadre militare și 1 auto.
    • În data de 24.04.2020, ora 20.30, lucratorii SRTP Iași, fiind în misiune ordonată la Aeroportul Internațional din Iași au depistat o persoană care figura în măsura autoizolării care dorea sa se îmbarce în cursa Iași-Düsseldorf. Persoana în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 3.000 de lei și împotriva acesteia a fost luată măsura carantinării într-un centru de pe raza județului Botoșani.
  • ITPF executat două misiuni în cooperare cu Poliția Română pentru verificare, respectare măsuri/ restricții la persoane fizice și juridice.
  • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 122 de misiuni, din care 45 de transporturi către unități spitalicești, 20 transporturi de probe biologice, 57 decontaminări biologice şi 4 alte misiuni specifice.
  • Poliția locală a executat 4 misiuni de pază a unor centre de carantină.
  • MAPN a efectuat 10 misiuni, din care: 3 misiuni de patrulare împreună cu echipajele IPJ și 7 misiuni de pază la centrele de carantină, utilizând 28 militari și 4 auto.
  • DSP a efectuat 26 misiuni: 10 misiuni de recoltare probe biologice și 20 alte misiuni.
  1. Pe data de 24 aprilie a început Săptămâna Europeană a Vaccinării. În acest context, Ministerul Sănătății reiterează susținerea pentru continuarea neîntreruptă a activității de vaccinare de rutină a populației.

În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecțioase și să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeola pe teritoriul Romaniei în care s-au inregistrat aproximativ 20 000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricând”, a declarat Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății.

În contextul pandemiei COVID-19, toate măsurile generale recomandate de specialiști împotriva COVID-19 (igiena mâinilor, eticheta respiratorie, distanța socială) și măsurile specifice de prevenire și control a infecției sunt implementate la nivelul cabinetelor medicale de medicină a familiei. Suplimentar, aceste măsuri vor fi consolidate prin măsuri de tip administrativ dispuse împreună cu Direcțiile de Sănătate Publică precum: triajul telefonic, programarea serviciului de vaccinare la cabinetul medicului, constituirea unor circuite medicale distincte, separarea serviciilor de imunizare de cele curative pentru a reduce riscul de transmiterea bolii, respectarea cu strictețe a măsurilor de protecție personală atât de către personalul medical cât și de părintele însoțitor și copil, elaborarea planurilor de recuperare acolo unde vaccinarea a fost intreruptă temporar.

În contextul în care în România rata de vaccinare a scăzut în ultimii ani, o prioritate pentru Ministerul Sănătății o reprezintă implementarea programelor de vaccinare și asigurarea respectării prevederilor incluse în legislația cu privire la vaccinare.

Totodata, trebuie pregătit sezonul de gripă din toamna acestui an și luate toate măsurile de protecție. Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătății intenționează să achiziționeze 3.000.000 de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. În acest context, Ministerul Sănătății a achiziționat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste intre 6 luni si 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de vârstă.

Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva bolilor infecțioase, care contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieți anual, la nivel global. Datorită vaccinurilor boli precum variola sau poliomielita au dispărut și multe dintre bolile infecțioase, cândva fatale, iar gripa, astăzi nu mai reprezintă o amenințare.

  1. Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi fac un apel către cetaţeni să respecte recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi prevederile ordonanţelor militare.
  2. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
  3.  La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore,         este:  0232.256.265.
  4.   Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa.   Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.

 

 

Previous articleBuletin informativ 24.04.2020
Next articleBuletin informativ 26.04.2020