Home Comunicate de presa Buletin Informativ – 24.03.2021

Buletin Informativ – 24.03.2021

887
0

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 24 martie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 37183 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 203 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă). În ultimele 24 de ore, la nivelul judetului Iasi au fost efectuate 1203 teste.

Dintre cazurile confirmate pozitiv și internate, în ultimele 24 de ore au fost externate 26 de persoane.

În judeţul Iaşi, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 2 decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 654.

Reamintim că Direcția de Sănătate Publică Iași a pus la dispoziția medicilor de familie platforma CAPESARO în vederea programării pentru testarea la domiciliu. Recoltarile de probe sunt solicitate atunci când pacienţii prezintă  simptomatologie specifică noului coronavirus. În urma realizării unei anamneze, medicul de familie decide dacă solicită în platforma CAPESARO testarea la domiciliu. Aceasta se va realiza ulterior cu echipaje ale DSP Iași, SAJ Iași, sau cu servicii de ambulanță private. Este obligatoriu ca până la obţinerea rezultatului, pacientul să rămână izolat la domiciliu.

De la inițierea acestei proceduri, din luna noiembrie până în prezent, au fost efectuate 10.219 recoltări.

În ultimele 24 de ore, echipajele mobile au realizat 250 de recoltări la domiciliu, după cum urmează: 188 realizate de DSP Iași, 45 de SAJ Iași și 17 de Ambulanța Dacomed Iași.

În urma solicitărilor de la sfârșitul săptămânii trecute, luni, 22 martie 2021, au fost realizate 57 de recoltări: 55 realizate de DSP Iași și 2 de SAJ Iași.

În ceea ce privește Campania de vaccinare împotriva COVID 19, desfășurată la nivelul judetului Iaşi, conform datelor centralizate, până în prezent au fost efectuate 124726 de vaccinări. Din acest numarul total de persoane vaccinate, 80367 au fost vaccinate cu doza I si 44359 cu doza II. Pe data de 23 martie 2021 au fost vaccinate 2019 persoane. Mentionam ca 880 de persoane au primit doza I și 1139 de persoane au primit doza a II-a. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 261 de reacții adverse ușoare.

Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, astăzi, 24 martie 2021, sunt ocupate 364 de paturi din care 49 sunt paturi ATI.

Situaţia cu privire la gradul de ocupare pentru paturile ATI este următoarea:

 • 9 paturi ocupate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase
 • 5 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie
 • 5 paturi la Spitalul Municipal Paşcani
 • 5 paturi la Spitalul de Recuperare
 • 7 paturi ATI la Spitalul CF Iasi
 • 18 paturi la Spitalul de Neurochirurgie

În momentul de faţă sunt libere 3 paturi ATI:

 • 1 pat ATI la Spitalul de Pneumoftiziologie
 • 1 pat ATI la Spitalul Municipal Paşcani
 • 1 pat ATI la Spitalul de Neurochirurgie

În spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 183 de paturi:

 • 16 paturi la Spitalul de Boli Infecţioase
 • 20 paturi ATI la Spitalul de Recuperare
 • 56 paturi la Spitalul C.F Iaşi,
 • 4 paturi la Spitalul “Sf. Spiridon”
 • 19 paturi la Spitalul Militar
 • 68 paturi la Spitalul CF Paşcani

La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, sunt ocupate 2 paturi ATI.

4 bolnavi confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus urmează tratamentul prin dializă în staţia de dializă de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi.

La Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie “Elena Doamna” Iasi, centru suport COVID-19 pentru gravidele care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, este ocupat 1 pat ATI.

Conform datelor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, astăzi, 24 martie 2021, un număr de 2004 de persoane se află în izolare, iar 1713 de persoane sunt carantinate la domiciliu.

Până în prezent, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a emis în total 37246 de decizii pentru persoanele aflate în izolare şi 38184 de decizii pentru persoanele aflate în carantină.


Conform Hotărârii nr. 17 din 14 martie 2021, măsurile de carantina intra în vigoare pentru persoanele care sosesc în România din Muntenegru, Andorra, Cehia, Luxemburg, San Marino, Lituania, Slovenia, Serbia, Suedia, Puerto Rico, Olanda, Cipru, Slovacia, Letonia, Estonia, Marea Britanie, Israel, Monaco, Austria, Italia, Polonia, Africa de Sud, Aruba, Spania, Insulele Turks si Caicos, Franta, Emiratele Arabe Unite, Brazilia, Liban, Malta, Saint Lucia, Albania, Bahrain, Chile, Belgia, Uruguay, Maldive, Peru, Macedonia de Nord, Kuweit, Republica Moldova, Barbados, Antigua si Barbuda, Ungaria, Qatar, Palestina, Iordania, Seychelles, Kosovo, Bulgaria, si Paraguay. Au iesit de pe lista urmatoarele tari: Elveţia, Portugalia, Georgia, Statele Unite ale Americii, Panama, Gibraltar, Sint Marteen, Columbia, Irlanda, Belarus, Argentina, Saint Vincent si Grenadine, Guernsey, Insulele Falkland.

Lista actualizată poate fi consultată pe pagina de internet a Institutului Naţional de Sănătate Publică, la link-ul www.cnscbt.ro.  

Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre, au intrat în vigoare, pentru țările/zonele/teritoriile aflate pe lista aprobată prin prezenta începând cu data de 15.03.2021.


Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi recomandă tuturor cetăţenilor să trateze cu maximă seriozitate pericolul determinat de infectarea cu noul coronavirus, să semnaleze către autorităţi cazurile în care sunt încălcate normele sanitare şi să îndemne celelalte persoane să respecte toate măsurile de protecţie.


Având în vedere numărul mare de solicitari cu privire la suspendarea temporară a măsurii de carantină, în contextul prevenirii infecţiilor cu SARS-COV-2, precizăm celor interesaţi să transmită pe adresa de e-mail derogari@dspiasi.ro următoarele date necesare:

 • Cerere de suspendare temporară;
 • Date de contact ale solicitantului (nr. telefon, adresa e-mail);
 • Copii ale cărţilor de identitate ale persoanelor pentru care se solicită suspendarea temporară de la măsura carantinării;
 • Data şi, după caz, intervalul orar, la care se intenţionează trecerea prin punctul de frontieră (intrare/ieşire);
 • Punctul de trecere al frontierei tranzitat;
 • Mijlocul de transport folosit (auto personal, nr. de înmatriculare, transport în comun rutier sau feroviar, transport aerian, etc.);
 • Contractul de muncă în afara ţării sau alt document echivalent, după caz;
 • Documente medicale justificative (dacă este cazul);
 • Dovada programare, cu data şi ora, eventual interval orar, la medic pentru investigaţii/tratamente sau proceduri medicale/consultaţii medicale care nu pot fi amânate (dacă este cazul);
 • Documente care să dovedească celeritatea derogării de la măsura carantinării (certificat de deces sau alt document care să justifice solicitarea);
 • Numar de telefon de contact pentru a se putea solicita date suplimentare, dacă este cazul.

Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

În acelaşi timp, începând cu 4 iulie 2020 cetăţenii au la dispoziţie şi linia telefonică TELVERDE 0800.800.165 dedicată special sesizării neregulilor în context COVID-19.

La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 0232.256.265.

Previous articleSite oficial al concursurilor de rezidentiat
Next articleBuletin Informativ – 25.03.2021