Sănătatea mamei și copilului – o prioritate pentru un viitor durabil
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, se reafirmă angajamentul față de promovarea sănătății mamei și copilului, ca parte integrantă a eforturilor naționale și internaționale de atingere a Obiectivului de Dezvoltare Durabilă – Sănătatea și bunăstarea pentru toți.
Accesul echitabil la servicii medicale de calitate pentru femeile însărcinate, mame și copii reprezintă o condiție esențială pentru reducerea mortalității materne și infantile, prevenirea bolilor și asigurarea unui start de viață sănătos pentru fiecare copil.
Sănătatea timpurie influențează nu doar parcursul individual, ci și reziliența și sustenabilitatea comunităților. Prin consolidarea serviciilor de sănătate publică, formarea profesioniștilor și sprijinirea inițiativelor locale, contribuim la construirea unui viitor sănătos, echitabil și durabil.
În România rata mortalității materne a scăzut la mai puțin de jumătate, de la 22 de decese la 100.000 de nașteri vii în 2010 la 10 decese în 2021.
În mod similar, mortalitatea infantilă a înregistrat o scădere substanțială în ultimii zece ani, însă a rămas semnificativ peste media U.E. Între 2011 și 2022, rata mortalității infantile a scăzut cu 44%, ajungând la 5,2 decese la 1.000 de nașteri vii, revenind la 5,7 decese în anul 2022.
România a adoptat o serie de documente strategice prin care își reafirmă angajamentul de a intesifica eforturile pentru protejarea sănătății materne și a copiilor.
Sănătatea mamei și copilului este temelia unei societăți prospere și un indicator esențial al progresului social.