Home General UCRAINA – SPITALE CARE ACORDĂ ASISTENȚĂ MEDICALĂ PENTRU PERSOANELE CARE VIN DIN...

UCRAINA – SPITALE CARE ACORDĂ ASISTENȚĂ MEDICALĂ PENTRU PERSOANELE CARE VIN DIN ZONA DE CONFLICT

1815
0

Direcția de Sănătate Publică Iași vine în sprijinul persoanelor care ajung în România din zona conflictului armat din Ucraina și pune la dispoziția acestora numărul de telefon +40 755.222.120 care poate fi apelat în cazul în care este necesară asistență medicală pentru mai multe tipuri de boli acute sau boli cronice.
În funcție de afecțiunile menționate, personalul Serviciului Voluntar de Ambulanță va realiza transferul persoanelor care vin din zona de conflict, la una din următoarele unități medicale din municipiul Iași:

 Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria” Iași – servicii medicale pentru copii indiferent de patologia urgentă sau cronică.
 Spitalul Clinic de Urgență “Prof. dr. N. Oblu” Iași – servicii medicale pentru persoane cu boli neurologice și neurochirurgicale.
 Institutul Regional de Oncologie Iași – servicii medicale pentru persoane cu boli oncologice
 Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie – servicii medicale pentru persoane cu tuberculoză și alte boli pulmonare
 Spitalul Clinic de Boli Infectioase” Sf. Parascheva” Iasi – servicii medicale pentru persoane cu afecțiuni infecto-contagioase
 Spitalul Clinic Doctor “C.I. Parhon” – servicii medicale pentru persoane cu boli neurologice sau nefrologice
 Spitalul Clinic C.F. Iași – servicii medicale pentru persoane cu diabet și alte afecțiuni acute
 Maternitatea „Cuza Vodă” Iași – servicii medicale pentru viitoarele mămici și pentru nou nascuți.
 Maternitatea „Elena Doamna” Iași – servicii medicale pentru viitoarele mămici și pentru nou nascuți.

De asemenea, Colegiul Medicilor Iași împreună cu Societatea de Medicină de Familie Iași au demarat un proiect prin care oferă servicii de medicină de familie gratuite pentru persoanele care vin din zona de conflict: https://colegiulmediciloriasi.ro/2022/03/01/servicii-de-medicina-de-familie-gratuite-pentru-refugiatii-din-ucraina/

Conform Ordonanței de Urgență nr. 15 din 27 februarie 2022, asistența medicală primară, asistența medicală de urgență, precum și asistența medicală și tratament gratuit în cazurile de boli acute sau cronice se asigură tuturor cetățenilor străini sau apatrizi care provin din zona conflictului armat din Ucraina. De asemenea, aceste persoane au dreptul de a fi incluse în programele naționale de sănătate publică ce au drept scop prevenirea, supravegherea și controlul bolilor transmisibile, în situațiile de risc epidemiologic.