Home Comunicate de presa 1 decembrie 2023 – Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA

1 decembrie 2023 – Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA

491
0

Calea care pune capăt infecției HIV/SIDA – COMUNITĂȚILE DECID

„Nimic despre noi Fără NOI!”

În data de 1 decembrie 2023 se celebrează Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA (World AIDS Day). A devenit una dintre cele mai recunoscute zile internaționale ale sănătății și reprezintă o oportunitate de a crește gradul de conștientizare, de a comemora pe cei care au pierdut lupta cu boala și de a sărbători realizările, cum ar fi accesul sporit la serviciile de prevenire și de tratament.

Cu două decenii în urmă, pandemia de SIDA părea de neoprit. Peste 2,5 milioane de oameni se infectau cu HIV în fiecare an, iar SIDA revendica două milioane de vieți pe an.

Datele UNAIDS (Programul Comun al Națiunilor Unite privind HIV și SIDA) arată că astăzi, 29,8 milioane din cele 39 de milioane de persoane care trăiesc cu HIV la nivel global primesc tratament. Alte 1,6 milioane de persoane au primit tratament în fiecare dintre anii 2020, 2021 și 2022. Dacă se va susține acest ritm de creștere în acoperirea cu tratament, va fi la îndemână atingerea țintei globale ca 35 de milioane de persoane să primească tratament HIV până în 2025. Accesul la terapia antiretrovirală s-a extins în Africa subsahariană, în Asia și în Pacific, care împreună găzduiesc aproximativ 82% din totalul persoanelor care trăiesc cu HIV.

Calea pentru a pune capăt SIDA este clară. Există soluții, dacă se urmărește exemplul țărilor care și-au făcut un angajament politic puternic din a pune oamenii pe primul loc și care investesc în programe de prevenire și tratament HIV bazate pe dovezi.

 

Conform datelor prezentate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România de la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof.Dr.M.Balş”, situația în România este următoarea:

  • la data de 30 septembrie 2022, erau înregistrate 17.708 persoane cu HIV, din care 13.985 în tratament antiretroviral. Căile de transmitere principale la noile cazuri sunt sex neprotejat heterosexual (60% din cazuri), sex neprotejat în rândul bărbaților care fac sex cu alți bărbați (31% din cazuri), consumatori de droguri injectabile (7% din cazuri);
  • la data de 30 iunie 2023, numărul pacienților HIV/SIDA era de 18.015, din care 147 din grupa de vârstă 0-14 ani; 129 din grupa de vârstă 15-19 ani și 17.739 din grupele de vârstă ≥ 20 ani;
  • numărul de cazuri noi HIV/SIDA depistate în semestrul I 2023 a fost de 318;
  • numărul de decese înregistrate în semestrul I 2023 a fost de 61;
  • totalul cazurilor HIV/SIDA (cumulativ 1985-2023) a fost de 27.465, din care:

totalul cazurilor HIV (cumulativ 1992-2023) de 9.280;

totalul cazurilor SIDA (cumulativ 1985-2023) de 18.185;

  • totalul deceselor prin SIDA din perioada 1985-2023 a fost de 8.472.

Conform Strategiei Naționale pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA în perioada 2022-2030, obiectivul de sănătate prioritar pentru România cu privire la HIV/SIDA este menținerea profilului de țară cu incidență redusă a HIV. În acest context, Ziua Mondială de luptă împotriva infecției HIV/SIDA este atât o sărbătoare a realizărilor obținute, dar și un apel la acțiune pentru a împuternici comunitățile să preia un rol activ în prevenția HIV/SIDA.

Comunitățile pot utiliza mesajul „NIMIC DESPRE NOI FĂRĂ NOI!” pentru a evidenția inegalitățile specifice cu care se confruntă și pentru a demara acțiuni necesare rezolvării acestor inechități, deoarece ele conectează oamenii cu serviciile de sănătate publică centrate pe persoană, construiesc încredere, inovează, se implică și au un rol important în suportul acordat tuturor membrilor lor.

În România, activitățile de informare a populației, de mobilizare a eforturilor tuturor părților responsabile și a comunităților în răspunsul la infecția cu HIV se orientează spre:

  • Promovarea testării HIV atât pentru populația generală, cât și pentru grupurile cu risc crescut de infectare și accesul pentru persoanele refugiate din cauza războiului.
  • Mobilizarea populației generale și a liderilor de opinie pentru promovarea testării și prevenției.
  • Promovarea beneficiilor tratamentului antiretroviral, încurajarea persoanelor HIV pozitive să ințieze tratamentul și să îl mențină.
  • Reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și a altor populații- cheie și vulnerabile la HIV.

Cum se poate preveni transmiterea infecției cu HIV:

  • Dacă ați făcut sex neprotejat cu o persoană al cărei status HIV nu îl cunoașteți, ar fi bine să vă testați. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră sexuală. Testați-vă!
  • Poate nu știți că sunteți HIV pozitiv. Necunoașterea statusului HIV nu vă scutește de consecințe. Testați-vă!
  • Dumneavoastră înșivă vă puteți spune Nu țineți ascuns față de dumneavoastră înșivă statusul HIV. Testați-vă!
  • Doar dacă vă cunoașteți statusul HIV puteți asigura protecție și persoanei pe care o iubiți. Testați-vă!
  • Dacă vă cunoașteți statusul HIV, veti putea începe mai repede tratamentul care vă poate salva viața. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră. Testați-vă!

Sfârșitul infecției HIV/SIDA este posibil și este la îndemâna noastră!

Sfârșitul infecției HIV/SIDA este posibil și este la îndemâna noastră!