Home Comunicate de presa Ziua Mondială a Sănătăţii Orale

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale

845
0

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 20 martie.

Cu această ocazie se promovează în lumea întregă importanţa igienei orale şi sunt menţionate beneficiile unei sănătăţi orale foarte bune, la orice vârstă.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 90% din populaţia lumii suferă în cursul vieţii de afecţiuni orale dar multe dintre acestea ar putea fi evitate prin programe de prevenţie, detecţie şi tratament, finanţate de guvern, asociaţii şi societăţi de promovare a sănătăţii.

Institutul Naţional de Sănătate Publică în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, Centrele Regionale de Sănătate Publică, Direcţiile de Sănătate Publică, inspectoratele şcolare, medici dentişti şi medici de familie din întreaga ţară participă activ, timp de o lună (în perioada 20 martie-20 aprilie 2016), la desfăşurarea campaniei Dantură sănătoasă, corp sănătos!, prilejuită de Ziua Mondială a Sănătăţii Orale. In aceasta perioada, vor avea loc actiuni de informare la grupele mari din gradinite, care vor consta in discutii cu copiii pe aceasta tema si prezentarea unui film tematic. De asemenea, se vor distribui pliante in unitatile scolare.

Acţiunile derulate vizează publicul larg, de la copii la vârstnici, punându-se un accent deosebit pe consilierea femeilor însărcinate şi a părinţilor cu privire la măsurile corecte de igienă dentară şi informarea asupra consecinţelor nefaste pe care nerespectarea unor reguli esenţiale le poate avea asupra danturii şi organismului.

Campania Dantură sănătoasă, corp sănătos! urmăreşte sensibilizarea femeilor gravide asupra importanţei igienei orale pentru sănătatea lor şi a bebeluşului.

De asemenea, primii ani de viaţă sunt critici pentru dezvoltarea dentiţiei, deoarece numai o dentiţie de lapte sănătoasă asigură mai târziu dezvoltarea normală şi armonioasă a dinţilor permanenţi. Îngrijirea trebuie să înceapă chiar de la apariţia primului dinte. Obiceiurile formate cât mai devreme devin mai târziu automatisme, de aceea sensibilizarea copiilor de grădiniţă şi a şcolarilor cu privire la măsurile corecte de igienă orală este esenţială pentru formarea unor deprinderi sănătoase care îi vor însoţi toată viaţa.

Scopul campaniei este ameliorarea sănătăţii orale a populaţiei prin adoptarea comportamentelor sănătoase în special în familie dar şi la nivelul comunităţii.