Home Evaluarea si promovare sanatate Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) 
28 ianuarie-3...

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) 
28 ianuarie-3 februarie

1427
0

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) a fost lansata in anul 2007 cu scopul de a spori conștientizarea publică în privința prevenției cancerului cervical.

România a fost cu deosebire interesată în includerea unei asemenea celebrări în Calendarul Ministerului Sănătății, din rațiuni legate de ratele mari înregistrate de incidența și mortalitatea prin cancer cervical.

Campania 2018 se derulează sub sloganul “Testarea preventivă Babeș-Papanikolaou: barieră simplă și eficientă împotriva cancerului cervical!” și are ca scop conștientizarea pe scară largă a populației feminine românești în privința căilor de limitare a riscului major de cancer cervical.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit fie prin evitarea infecției cu Human Papilloma Virus (HPV) – transmis sexual, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecții și leziuni. Contaminarea HPV este fezabilă prin monogamie reciprocă, cu condiția ca ambii parteneri să fie în mod constant monogami și să nu fi fost infectați anterior.

Vaccinarea HPV înainte de începerea activității sexuale ar putea fi de asemenea o soluție. Din păcate, vaccinurile nu protejează împotriva tuturor tipurilor de virusuri HPV care pot provoca cancer de col uterin; screening-ul rămâne în continuare obligatoriu.

Vaccinarea anti HPV 16/18 (subtipurile cele mai virulente) alături de screeningul citologic prin frotiu Babeș Papanikolaou sistematic pot reduce riscul cancerului cervical cu până la 94%.

În Europa cancerul cervical este al șaselea cancer ca incidență la femei (58 400 cazuri noi). Cea mai mare incidență este înregistrată în România, iar cea mai scăzută în Elveția. Incidența și mortalitatea prin acest tip de cancer arată diferențe mari în favoarea statelor vestice față de majoritatea statelor est-europene.

Incidența cancerului cervical în România (a 2-a după cel mamar) este dublă față de media europeană și aproape dublă față de cea a Europei Centrale/Est, anume: 28,6 cazuri față de 14, respectiv 16,3/100 000 locuitori (valori efective).

În privința mortalității prin cancer cervical, țara noastră se află pe locul cel mai defavorabil din Europa, cu un risc de deces (10,8/100 0000) de 3 ori mai mare faţă de media europeană și de peste 1,5 ori mai mare decât media din Europa Centrală și de Est.

Eforturile educaționale în privința factorilor de risc trebuie să devină o preocupare centrală .

Prevenția prin practicarea testării Babeș-Papanikolaou după un calendar adaptat vârstei și factorilor de risc istorici sau actuali trebuie să devină un obiectiv vital al medicinii de familie și al fiecărei persoane de gen feminin.

Reflectarea largă a SEPCCU 2018 de către media poate spori informarea publicului larg privind un subiect afectând extrem de sensibil femeile și comunităţile din România.  Situaţia este prea gravă: niciun efort de informare, educaţie şi comunicare nu este prea mare pentru a salva vieţi prețioase de care depind generațiile următoare.

Download:

Previous articleGărzi – Februarie 2016
Next articleSesiune de examen pentru obţinerea titlului de specialist, pentru medici, medici dentişti şi farmacişti