Home Comunicate de presa Recomandări pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi extreme – CANICULĂ

Recomandări pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi extreme – CANICULĂ

38
0

În conformitate cu Ordinul MS nr.1168/2008, pentru implementarea unitară a măsurilor necesare pentru intervenția rapidă în cazul apariției perioadelor cu temperaturi extreme, se definesc următoarele nivele de alertă în funcție de codurile meteorologice şi intensitatea măsurilor adoptate:

a) Codul verde (< 35ºC în intervalul orar 11.00 – 17.00) – nu sunt necesare masuri specifice, sistem de veghe sezonieră

b) Codul galben (35 – 38ºC în intervalul orar 11.00 – 17.00) – se instituie masurile specifice de alertă

c) Codul portocaliu (35 – 40ºC în intervalul orar 11.00 – 17.00) – se instituie măsurile de mobilizare maximă 3

d) Codul roşu (> 40ºC in intervalul orar 11.00 – 17.00) – se instituie măsurile de mobilizare

Recomandări generale pentru populație

a) Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11-18 ;I utilize crème de protecție pentru zoele expuse razelor solare;

b) Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

c) Nu folosiți ventilatoare dacă temperatur aerului depășește 32 grade Celsius;

d) Dacă nu aveți aer condiționat în locuință și/sau locul de muncă, petreceți zilnic 2-3 ore în spații care beneficiază de aer condiționat ( cinematograf, spații publice, magazine);

e) Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise;

f) Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă;

g) Beți zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 minute;

h) Nu consumați alcool ( inclusiv bere sau vin ) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

i) Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeina(cafea,ceai verde sau negru,cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;

j) Consumați fructe și legume proaspete ( pepene galben, roșu,prune,castraveți ,roșii ) deoarece acestea conțin o cantitate mare de apă;

k) Consumul unei doze de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar cu apă;

l) Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie ( sport, grădinărit, construcții etc) și eventual desfășurați-le în intervale orare cu temperaturi scăzute;

m) Evitați consumul alimentelor fierbinți sau greu digerabile;

n) Aveți grijă de persoanele dependente de voi ( copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

o) Păstrați contactul permanent cu vecini, rude ,cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate;

p) Evitați scăldatul în locuri neamenajate ( râuri, lacuri, iazuri, etc ) deoarece există riscul de înec, dar și de contactare a unor afecțiuni ( leptospiroză, meningită, boli de piele, etc.

Recomandări pentru limitarea creșterii temperaturii în locuință :

a) închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzele și/sau draperiile;

b) țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință;

c) deschideți ferestrele seara târziu, noaptea sau dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință;

d) stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale;

e) închideți orice aparat electro-casnic de care nu aveți nevoie.

Recomandări pentru persoanele care aparțin unor grupuri vulnerabile :

  1. Recomandări pentru sugari și copii mici:

a) Realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer;

b) Sistemul de alimentație avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă.

c) Se va realiza hidratarea corespunzătoare , iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită;

d) Copilul va fi îmbrăcat lejer , cu hăinuțe din materiale naturale;

e) Nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, și obligatoriu cu capul acoperit;

f) Evitați expunerea directă la soare a copiilor cu vârsta sub 6 luni;

g) Evitați plimbările în intervalul orar 10 – 18, pentru plimbări alegeți zonele cu umbră;

f) Copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit și fructe proaspete și foarte bine spălate;

h) Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze cu apă plată sau apă cu proprietați organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale din fructe fără adaos de conservanți. Se va evita în același rimp consumul de cafea sau alcool și vor avea grijă să mențină o igienă riguroasă a sânului;

i) La cel mai mic semn de suferință a copilului sau mamei, aceștia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică ulterioară;

j) Atenție deosebită se va acorda condițiilor de igienă atât pentru copil,cât și pentru mamă. Copilul va fi ținut cu hăinuțe sau scutece curate și uscate și mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia.În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puțin o dată pe zi,și obligatoriu seara la culcare. În restul timpului copilului i se va face toaleta locală sau ori de câte ori este nevoie;

k) Copiilor preșcolari li se vor face dușuri cu apă la temperatura camerei;

l) Frecventați locurile de joacă amplasate doar la umbră, în afara orelor de caiculă și protejați capul, fața și gâtul copiilor cu pălării cu boruri largi.

  1. Recomandări pentru copii aflați în tabere :

a) Asigurați cazrea copiilor în condiții corespunzătoare;

b) Acoradți copiilor numai alimente proaspete, în condițiile respectării riguroase a normelor de igienă;

c) Acordați o atenție deosebită hidratării corespunzătoare a copiilor;

d) Asigurați supravegherea permanentă a copiilor;

e) Amplasați locurile de joacă doar la umbră și organizați activitățile copiilor astfel încât sa se desfășoare în afara orelor de caniculă;

f) Acolo unde este cazul, scăldatul se va realiza sub supravegherea absolută a însoțitorului.

3. Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice

a) Crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

b) Hidratare corespunzătoare cu apă plată, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă și fără adaos de conservanți;

c) Utilizați o alimentație bazată, predominant, pe legume și fructe proaspete;

d) Se vor consuma numai alimente proaspete, achiziționate din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale pentru păstrarea alimentelor. se va evita consumul alimentelor ușor perisabile;

e) Este interzis consumul de alcool și cafea pe timpul caniculei;

f) Se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoară din materiale naturale și protecție adecvată la nivelul capului purtând o pălărie de protecție;

g) Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului .Este recomandat ca în aceste perioade,persoanele cu afecțiuni cronice (cardiovasculare , hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune) să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;

h) Menținerea cu rigurozitate a igienei personale recomandându-se efectuarea a câte 3-4 dușuri pe zi.

Recomandări pentru persoanele care, prin natura activităților lor, depun un efort deosebit

a) Se recomandă dozarea efortului fizic în funcție de perioadele zilei, încercând evitarea excesului de efort în vârfurile de caniculă. Dacă temperatura este foarte ridicatp, se va proceda la stoparea activității;

b) Hidratați-vă corespunzător cu apă plată, ceai slab îndulcit sau sucuri naturale de fructe făcute în casî și fără adaos de conservanți;

c) Este contraindicat consumul de alcool și cafea în timpul caniculei;

d) Utilizați un echipament corespunzător din materiale naturale și protejați-vă capul de efectele căldurii excesive.

Recomandări pentru angajatori :

 1.Pentru ameliorarea condițiilor de muncă :

a) Alternarea eforului dinamic cu cel static;

b) Asigurarea ventilației la locul de muncă;

c) Alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

2.Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților :

a) Asigurarea unei cantități de apă potabilă de 2-4 litri/persoană/schimb;

b) Asigurarea echipamentului individual de protecție;

c) Asigurarea accesului persoanelor la dușuri.

Recomandări pentru situațiile de cod roșu de caniculă

a) Reduceți deplasările la cele esențiale;

b) Nu vă deplasați între orele 11.00 – 17.00.

c) Consumați lichide între 2-4 litri/zi.

d) Nu consumați alcool și băuturi cu conținut ridicat de cofeină.

e) Dacă faceți tratamente pentru afecțiuni cronice, luați-vă medicamentele în mod regulat, cu apă multă.

f) Nu scoateți copiii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9 dimineața și după ora 20.00 seara.

g) Evitați măncărurile grele și mesele copioase.

h) Folosiți serviciile medicale spitalicești sau de urgență doar în cazuri justificate, pentru problemele curente de sănătate anunțați telefonic medicul de familie.