𝐃𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭̗𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐒𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐏𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚̆ 𝐈𝐚𝐬̗𝐢 recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00, să consume multe lichide, fructe şi legume proaspete şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate.
𝐑𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐭̧𝐢𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐦𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̗𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐧𝐢𝐜𝐮𝐥𝐚̆:
• Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare în intervalul 11.00 – 18.00;
• Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
• Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 de grade Celsius;
• Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2 – 3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, magazine);
• Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
• Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
• Beţi zilnic între 1.5 și 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute;
• Nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
• Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, Cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
• Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o cantitate mare de apă;
• O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă;
• Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.).
• Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
• Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.
𝐂𝐮𝐦 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐥𝐢𝐦𝐢𝐭𝐚 𝐜𝐫𝐞𝐬̧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐢̂𝐧 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐧𝐭̧𝐞:
• Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;
• Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă;
• Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă;
• Închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.
𝐑𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐩𝐚𝐫𝐢𝐭̧𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐢̂𝐦𝐛𝐨𝐥𝐧𝐚̆𝐯𝐢𝐫𝐢 𝐢̂𝐧 𝐫𝐚̂𝐧𝐝𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫
𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐮𝐠𝐚𝐫𝐢 𝐬̗𝐢 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐦𝐢𝐜𝐢:
• Realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer;
• Sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă;
• Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită;
• Copilul va fi imbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale din fibre naturale comode;
• Nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi şi obligatoriu cu caciuliţă pe cap;
• Copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete și foarte bine spălate;
• Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzator cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casă, fără adaos de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool;
• La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică;
• Atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil, cât și pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate;
• Copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.
𝐑𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐯𝐚̂𝐫𝐬𝐭𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐬̧𝐢 𝐜𝐮 𝐚𝐟𝐞𝐜𝐭̧𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐜𝐫𝐨𝐧𝐢𝐜𝐞:
• Crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
• Hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casă, fără adaos de conservanţi;
• Alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete;
• Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale pentru păstrarea alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;
• Este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;
• Se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, se va folosi îmbracaminte uşoară, din fibre naturale, precum şi pălării de protecţie pe cap;
• Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;
• Menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 duşuri pe zi.
𝐑𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̗𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐧 𝐮𝐧 𝐞𝐟𝐨𝐫𝐭 𝐟𝐢𝐳𝐢𝐜 𝐝𝐞𝐨𝐬𝐞𝐛𝐢𝐭
• Vor încerca dozarea efortului în funcție de periodele zilei încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldură sunt foarte mari, se va proceda la stoparea activității;
• Se va asigura hidratarea corespunzatoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casă, fără adaos de conservanți;
• Este contraindicat consumul de cafea și alcool în această perioadă;
• Utilizarea unui echipament corespunzător, din fibre naturale și echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.
Recomandări pentru angajatori: Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
• Reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
• Asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
• Alternarea efortului dinamic cu cel static;
• Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite și curenţi de aer.
Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
• Asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;
• Asigurarea echipamentului individual de protecţie;
• Asigurarea de duşuri, unde este posibil.