Home General Prima operație de endometrioză din Moldova cu ajutorul robotului a avut...

Prima operație de endometrioză din Moldova cu ajutorul robotului a avut loc la IRO Iași

237
0

La începutul lunii iulie, o echipă de tineri chirurgi de la Institutul Regional de Oncologie Iași a realizat o operație asistată robotic în cazul unei femei cu două chisturi endometriozice, de 5 și 12 centimetri. Intervenția complexă, realizată de medicii Răzvan Vieriu și Mădălina Gavrilescu, supervizați de prof. dr. Ceana Nezhat, din SUA, specialist de renume mondial în chirurgia minim invazivă ginecologică, a durat 180 de minute și este prima operație de endometrioză din nord estul țării realizată cu ajutorul sistemului de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic. Operația a fost transmisă în direct din sala de operații. 15 medici tineri au urmărit intervenția din amfiteatrul IRO, iar 150 de studenți și rezidenți au asistat online.

Cu ajutorul brațelor mecanizate ale robotului DaVinci, achiziționat prin intermediul proiectului CENEMED, gestionat de Universitatea de Medicină și Farmacie Iași Grigore T. Popa Iași (UMF) și IRO în urmă cu doi ani, echipa medicală a îndepărtat cele două chisturi endometriozice de pe ovarele unei paciente de 26 de ani. Femeia, originară din județul Suceava, avea și multiple leziuni de endometrioză. Acestea au fost îndepărtate cu ajutorul robotului DaVinci, care oferă o vizualizare tridimensională de înaltă rezoluție și permite mișcări precise ale instrumentelor. Cu ajutorul „brațelor”, chirurgul localizează și îndepărtează țesutul endometrial și aderențele.

“Intervenția chirurgicala a fost lungă, dificilă, dar reprezintă un real succes – pacienta și-a conservat potențialul reproductiv. Pentru noi, echipa chirurgicală, această premieră reprezintă un orizont nou, robotul DaVinci fiind instrumentul perfect pentru tratamentul acestei patologii foarte frecvente și invalidante”, a declarat Răzvan Vieriu, medic obstetrică ginecologie, specializat în chirurgia oncologică.

La IRO Iași a avut loc prima intervenție chirurgicală asistată robotic din nord estul țării, în 23 iunie 2022, când s-a folosit sistemul de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic de sistemul DaVinci, achiziționat prin intermediul proiectului CENEMED, desfășurat de Universitatea  de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iași.

Timp de doi ani, echipele de chirurgi de la IRO, asistați de tehnicieni, au efectuat în jur de 200 de intervenții chirurgicale minim invazive cu ajutorul robotului DaVinci în patologii din sfera digestivă, urologică și ginecologică. Principalele avantaje ale chirurgiei robotice le reprezintă creșterea gradului de precizie în intervenții și reducerea timpului de recuperare.