Home Comunicate de presa Măsuri de urgență în vederea prevenirii apariției unor boli datorate consumului de...

Măsuri de urgență în vederea prevenirii apariției unor boli datorate consumului de apă și alimente, în zonele care au fost afectate de precipitațiile abundente

129
0
  • În localităţile rurale, unde aprovizionarea cu apă de face din fântânile individuale sau publice, în cazul în care acestea au fost inundate, apa se consideră NEPOTABILĂ şi ESTE INTERZISĂ PENTRU CONSUM!
  • În zonele rurale, unde aprovizionarea cu apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităţilor publice;
  • După inundații fântânile vor fi curățate și dezinfectate.

Curatarea si dezinfectia fântânii

  • Curăţarea fântânii se poate face manual sau se poate utiliza o pompă de noroi/nisip. Mai întâi se scoate toată apa din fântână (sleirea fântânii) cu o pompă sau cu găleţile. Apoi se curăţă pereţii (cu o perie aspră) şi fundul fântânii de nămol sau alte murdării până când acesta ramâne curat.
  • Dezinfectia fântânii se face numai clupa ce fântâna a fost curaţată şi apa a ajuns din nou la nivelul obişnuit. Dezinfecţia fântânii se face de obicei cu substanţe clorigene (clorură de var, hipoclorit de sodiu, cloramină, etc). Cantitatea de substanţă clorigenă folosită pentru dezinfecţia apei depinde de gradul de poluare şi volumul apei din fântână (calculat prin înmulţirea suprafeţei fântânii cu adâncimea coloanei de apă).

Într-un vas care conţine 8-10 litri apă se dizolvă pudra de clorură de var, câte 20-50 g pentru fiecare mc de apă ce urmează a fi dezinfectată. Se lasă să se limpezească câteva ore şi se introduce în fântână numai partea care s-a limpezit şi care constituie soluţia dezinfectantă. Preparate precum Cloramina sau Clorom se prezintă sub formă de comprimate şi sunt mai uşor de dozat (6- 7 cp la 1 mc apă). Dacă soluţia de substanţă dezinfectantă a fost preparată corespunzător, după 30 minute apa din fântână ar trebui să aibă încă miros de clor. Fântâna se păstrează bine închisă timp de 24 ore, apoi se goleşte în întregime până dispare complet mirosul de clor.

Varul nestins se utilizează introducând circa 5-6 kg la 1 mc de apă. Se lasă apa in contact cu varul timp de 24 ore, timp în care fântâna nu este utilizată. După acest interval, fântâna se goleşte din nou, până ce apa nu mai conţine urme de lapte de var.

Se aşteaptă până când apa se ridică la nivelul ei obişnuit, după care fântâna se poate da în folosinţă.

Apa din fântână va fi consumată numai după ce au fost efectuate analize fizico-chimice şi bacteriologice care confirma potabilitatea acesteia.

  • Populația nu va atinge animalele moarte și va avertiza autoritățile, în vederea evacuării acestora;
  • Populația nu va consuma alimente depozitate în spații inundate;
  • Spațiile din stricta vecinatate a gropilor simple (latrine) sau a foselor septice care au deversat, vor fi dezinfectate cu solutii hiperclorigene 5-10%.