Home Comunicate de presa DESPRE IMPORTANȚA VACCINĂRII

DESPRE IMPORTANȚA VACCINĂRII

1148
0

Importanța vaccinării – Compartimentul de Promovare a Sănătății

Vaccinarea este principalul instrument de prevenire primară a bolilor și una dintre măsurile cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor în materie de sănătate publică.

Vaccinarea protejează oamenii împotriva bolilor infecțioase grave și care pun viața în pericol, precum gripa, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, oreionul, rubeola, boala meningococică, boala pneumococică invazivă și poliomielita:

  • difteria ucide 1 din 10 persoane care o fac, chiar și cu tratament
  • aproape 9 din 10 bebeluși născuți din mame care au avut rubeolă la începutul sarcinii, vor suferi de sindromul rubeolei congenitale (cu afecțiuni precum surditate, cataractă și dificultăți de învățare)
  • boala meningococică ucide 1 din 10 persoane afectate, chiar și cu diagnosticare și tratament prompt, în timp ce complicații precum tulburări neurologice sau de auz apar  până la 20% dintre supraviețuitori
  • rujeola este foarte contagioasă și 3 din 10 persoane afectate dezvoltă complicații, care pot include infecția urechii, diaree, pneumonie și encefalită(inflamația țesutului cerebral)
  • tusea convulsivă poate fi deosebit de gravă la sugari, provocând crize de tuse care pot reapare  până la două luni. Complicațiile includ pneumonie, encefalopatie (o boală a creierului), convulsii și chiar deces.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) vaccinarea previne 2-3 milioane de decese pe an și reduce costurile tratamentelor pentru anumite boli, inclusiv tratamentele antimicrobiene  (prescrise pentru infecțiile virale).

Datorită vaccinării pe scară largă, a fost eradicată variola, poliomielita a dispărut din Europa și multe alte boli au fost aproape eliminate.

În fiecare an, vaccinarea împiedică 2,7 milioane de oameni din întreaga lume să facă rujeolă, un milion să facă tusea convulsivă  și două milioane de bebeluși să facă tetanos.

În trecut,  mulți oameni au murit din cauza unor boli care acum pot fi prevenite prin vaccinare. De asemenea, oamenii au suferit mai frecvent de complicații legate de boli, cum ar fi orbirea din cauza rujeolei, bebelușii născuți cu surditate,  cataractă sau dificultăți de învățare din cauza mamelor lor care au facut  rubeola în timpul sarcinii. Poliomielita – așa cum își vor aminti mulți oameni născuți înainte de anii 60 – a fost o cauză majoră de deces, paralizie și dizabilități pe tot parcursul vieții în Europa și în alte regiuni.

Spune DA vaccinării!

De ce este importantă vaccinarea pentru copii?

Vaccinarea protejează copilul împotriva unor boli extrem de grave (poliomielita, difterie, tetanus, tuse convulsivă, pojar, rubeolă, unele pneumonii și meningite etc.). Un copil nevaccinat are risc major de a face aceste boli, cu consecințe foarte grave asupra sănătății, ducând chiar la deces. Pentru cele mai multe dintre aceste boli nu există tratament, vaccinul fiind singura cale de a ne feri copilul de consecințele bolii.

Vaccinurile acționează prin creșterea capacității de apărare a sistemului imunitar al copilului și trebuie administrate ÎNAINTE de apariția oricărui semn al bolii.

Este bine să știti că toți copiii trebuie vaccinați, chiar și copiii cu dizabilități. Vaccinul se poate administra în siguranță și copiilor cu mici probleme de sănătate, celor care suferă de o boală cronică sau sunt malnutriți, deoarece ei au un risc și mai crescut de a contacta boala și a face complicații.

Nu uita că beneficiile vaccinării durează toată viața.

Când trebuie vaccinat copilul?

Vaccinarea este un lucru important și urgent. Este foarte importantă administrarea vaccinului la vârsta optimă și conform unei scheme complete de imunizare. Mai trebuie să știți și că unele vaccinuri necesită mai multe doze, pentru a realiza o protecție completă împotriva bolii respective. Dacă, din motive variate, copilul dumneavoastră nu a urmat schema completă de imunizare, discutați cu medicul de familie pentru a recupera  vaccinurile neefectuate la termen.

Despre administrarea vaccinului

Medicul de familie este principalul responsabil cu vaccinările în România. El răspunde  de vaccinarea copiilor înscriși în lista sa, dar poate vaccina orice alți copii care sunt aduși de părinți la cabinet, înscriși sau neînscriși la un medic de familie.

Vaccinurile se administrează în general prin injectare. Toate vaccinările, chiar și cele de urgentă, sunt efectuate cu seringi de unică folosință. Personalul medical are responsabilitatea colectării și neutralizării seringilor folosite, în condiții de siguranță. După administrarea vaccinului, copilul poate prezenta unele reacții postvaccinale: plâns, febră, o mică erupție, un mic nodul la locul injectării. Sunt reacții normale care pot apărea în primele câteva zile după vaccin.  În aceste perioade, sugarii sunt alăptați mai des, iar copiii mai mari primesc mai multe lichide, fiind alimentați corespunzător.

Daca copilul face febră mai mare de 38 grade Celsius, se administrează antitermice și este anunțat medicul de familie.

Carnetul de vaccinări trebuie păstrat cu grijă

El este prezentat personalului medical care efectuează vaccinarea, cu ocazia fiecărei vaccinări. Acesta va înregistra vaccinul, doza de vaccin și data vaccinării, va informa părinții dacă anumite doze lipsesc sau vor fi administrate ulterior și apoi va înapoia părinților carnetul de vaccinări. Imunizarea va fi înregistrată și în evidențele cabinetului medical.

PĂRINTELE ARE RESPONSABILITATEA PĂSTRĂRII CARNETULUI DE VACCINĂRI

Important! Toți copiii cu vârste între 0-18 ani au dreptul prin lege ( L.95/2006) la asistență medicală gratuită. Înscrieți-vă copilul la medicul de familie!