Stimati colegi,
La Congresele nationale de reumatologie tinute anual la Bucuresti, au fost puse in discutie cateva strategii, pe termen lung, in aceasta specialitate si care presupun conlucrarea si colaborarea cu Dumneavoastra.
- Diagnosticarea tardiva a neoplaziilor, reumatismului cronic inflamator de etiologie imuno-genetica, a infectiilor cronice torpide care debuteaza toate cu un sindrom reumatoid, duce la un grad inalt de morbiditate in populatie si costuri ridicate cu tratamentul si paliatia. De aceea, s-a insistat pe diagnosticul precoce al artritelor reactive, in primele sase saptamani de la debut, recomandandu-se tuturor medicilor sa apeleze la criteriile de diagnosticare EULAR/ACR din 2010 actualizate, sau sa dirijeze bolnavii, in acest interval de timp, catre reumatologi, pentru diagnostic si tratament.
- S-a infiintat Registrul national al bolilor reumatismale, de catre CNAS si MS, deocamdata pentru Poliartrita reumatoida , Spondilita ankilozanta, Artropatia psoriazica. Datele ce trebuie introduse de catre reumatologi, mai ales la instituirea terapiei biologice, presupune si istoricul bolii si a medicatiei acordate de-a lungul timpului , inclusiv din perioada precedenta prezentarii la specialist .
- Imunitatea in scadere, la toate grupele de varsta, datorita mediului, alimentatiei, tratamentelor agresive, patologiei modificate, lipsei profilaxiei organizate, poate fi contracarata prin recomandarea pacientilor de a apela la factorii naturali de cura din locatiile balneo-climaterice nationale si locale, ce ar trebui cunoscute. Astfel, scade consumul de medicamente si creste rezistenta la boli .
- Odata cu imbatranirea scade , cel putin pentru aparatul locomotor, capacitatea functionala si calitatea vietii varstnicului . Cunoasterea si recomandarea ortezelor, este benefica si nu poate fi inlocuita de alte masuri terapeutice. Se diminua astfel cererea de medicamente si de servicii fizicale, de altfel prea putin eficiente, dar creste gradul de mobilitate si de satisfactie a indivizilor .
- Osteoporoza este o suferinta intalnita chiar si la tineri ca urmare a alimentatiei incorecte, a activitatilor fizice insuficiente, a stilului de viata si munca nesanatos.
Diagnosticul precoce al osteoporozei , mai ales la persoanele cu risc pentru aceasta boala cronica permite abordarea preventiva a masurilor igienico-dietetice si medicamentoase.
Recomandarea anuala pentru un examen clinic la reumatolog sau endocrinolog, o masuratoare a densitatii minerale osoase sau a analizelor uzuale de laborator salveaza pacientii Dvs. de suferinte fizice si psihice de lunga durata.
Medicii reumatologi acreditati de CJAS – Iasi sunt deschisi la colaborare sau macar conlucrare cu dumneavoastra pentru normalizarea relatiilor profesionale si pentru asistenta de specialitate fluenta in ambulator, spre beneficiul pacientilor nostri.
Directia de Sanatate Publica Iasi prin compartimentul de promovarea sanatatii sustine acest demers ca o modalitate de informare permanenta a medicilor de familie pe diferitele teme ale asistentei medicale.
Director executiv DSP Iasi
Dr.Liviu Stafie
Promovarea sanatatii
Dr. Daniel Mardare
Dr. Bejan V. Dorin