Home Comunicate de presa ÎNTREBĂRI FRECVENTE – COVID-19

ÎNTREBĂRI FRECVENTE – COVID-19

2271
0

Întrebări frecvente despre Certificatele Digitale

  1. Dacă o persoană a trecut prin boală și deține certificat digital mai are nevoie de test RT-PCR negativ pentru a călători?

Nu, nu are nevoie și de test, cu condiția să se înscrie în perioada cuprinsă între 14 și 180 de zile de la confirmarea bolii.

  1. Pentru cetățenii care vin din țările non-UE, la intrarea într-o țară europeană, deținerea certificatului digital reprezintă o condiție de acces?

Dacă cetățenii care vin din state non-UE sunt cetățeni ai unor țări UE, își obțin certificatele digitale din statul a cărei cetățenie o au sau unde au rezidență.

Dacă cetățenii sunt ai unui stat non-UE, nefiind posibilă emiterea unui certificat digital în respectivul stat, cetățenii trebuie să prezinte documente emise de autoritățile naționale din țara non-UE.

  1. Dacă deții certificat digital european și călătorești dintr-o țară inclusă pe lista roșie, la intrarea într-o țară UE aflată pe lista galbenă sau pe cea verde, mai intri în carantină?

Dacă deții certificat digital care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală, nu intri in carantină. Dacă deții certificat digital care atestă doar rezultatul negativ al unui test RT PCR, da, intri in carantină.

  1. În cazul copiilor, este nevoie de certificat digital pentru a călători?

Minorii în vârstă de până la 6 ani nu au nevoie de niciun document doveditor. Copiii în vârstă de la 6 ani la 12 ani au nevoie de dovada rezultatului unui test RT-PCR negativ, validat de certificatul digital, obținut cu acordul părinților.

În cazul minorilor cu vârsta între 12 și 14 ani, este necesar certificatul digital obținut cu acordul părinților, document care să ateste vaccinarea sau rezultatul unui test RT PCR negativ.

Certificatul digital care să ateste vaccinarea sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR negativ este necesar și în cazul minorilor cu vârsta între 14 și 18 ani, dar, în această situație, nu mai este nevoie de acordul părinților pentru obținerea certificatului digital.

  1. Trecerea frontierei este posibilă și fără deținerea acestor certificate?

Da, cetățenii pot tranzita frontiera și fără aceste certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat. Deținerea certificatului digital simplifică procedurile și scurtează timpul de trecere a frontierei. La intrarea pe teritoriul României, cetățenii care dețin certificate digitale au acces pe culoarul verde. În absența acestui document, procedurile de verificare necesită mai mult timp.

Întrebări frecvente despre carantinarea la venirea în România

  1. În ce condiții pot veni în țară pentru schimbarea actelor, dacă vin din zona roșie?

Daca rămâneti pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezentați rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) sau puteți solicita derogare de la măsura carantinei.

  1. Pot face test PCR în aeroport pentru a evita carantina?

Persoanele care vin dintr-o zona galbena și nu prezintă la intrarea în țară rezultatul negativ al unui test RT-PCR, pot ieși din carantină, dacă efectuează un test RT-PCR, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

  1. De ce trebuie să stau în carantină dacă vin dintr-o țară verde?

Pentru cetățenii străini și apatrizi, definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, care sosesc în România din țările terțe (altele decât statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană), se instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile indiferent de zona în care este încadrată țara din care sosesc, cu următoarele excepții:

  1. a) persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;
  2. b) persoanele care rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). În situația în care persoanele nu părăsesc teritoriul național în cele 3 zile (72 de ore), cu informarea Direcției de Sănătate Publică din județul în care locuiesc sau în care au adresa declarată la intrarea în țară, vor fi carantinate pentru o perioadă de 14 zile, începând cu cea de-a patra zi ulterioară intrării pe teritoriul României;
  3. c) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară;
  4. d) copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;
  5. e) copiii cu vârsta mai mare de 3 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);

f)persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul tării;

  1. g) lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum şi cetățenii români angajați ai operatorilor economici din țările menționate, care la intrarea în țară fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi;
  2. h) elevii/studenții cetățeni cu domiciliul sau reședința în afara României, care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din România sau din afara țării, fac naveta zilnic către acestea și prezintă documente doveditoare, sau care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori;
  3. i) persoanele predate autorităților române în baza Acordurilor de Readmisie, returnate în procedură accelerată.

Întrebări frecvente despre vaccinare

  1. Se pot vaccina în România cetățenii cu pașaport biometric?

Da, se pot vaccina.

  1. Dacă o persoană a facut prima doză de vaccin în străinatate și momentan aceasta este în carantină după întoarcerea în România, poate părasi carantina pentru a face a doua doză sau trebuie să aștepte până la finalizarea carantinei pentru a face a doua doză?

Trebuie să solicite o derogare de la carantină pentru efectuarea rapelului.

3. Vaccinul împiedică gravidele să se îmbolnavească de COVID-19?

Persoanele complet vaccinate au mai puține șanse de a face COVID-19 decât cele nevaccinate, iar acest lucru este valabil și pentru cele însărcinate.

A fost studiată imunogenitatea vaccinurilor în rândul persoanelor însărcinate comparativ cu persoane neînsărcinate și nu au fost observate diferențe între titrurile de anticorpi dobândiți în urma vaccinării sau răspunsul celular în funcție de starea de graviditate. Vaccinurile sunt de asemenea foarte eficiente în protejarea împotriva formelor moderate și severe ale bolii.

4. Ce trebuie să știm despre miocardită?

 Tinerii cu vârsta sub 20 de ani, băieţii în general, care trec prin infecţia cu SARS-CoV-2 au un risc de şase ori mai mare de a dezvolta miocardită comparativ cu riscul asociat de vaccinare. Riscul de a dezvolta complicaţii în urma trecerii prin boală se înregistrează inclusiv în rândul copiilor și este mai mare decât riscul de a dezvolta complicaţii post-vaccinare. Beneficiile vaccinarii au fost demonstrate în rândul copiilor cu vârsta de peste 12 ani, prin faptul că poate reduce aparitia anumitor complicaţii inflamatorii, cum ar fi sindromul inflamator multisistemic, cu afectare cardiacă.

5. Vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea feminină?

Deși persoanele însărcinate nu au fost incluse în studiile inițiale, iar participanților li s-a cerut să evite sarcina, unele persoane au rămas însărcinate, accidental. Sarcinile neplanificate s-au înregistrat în mod egal atât în grupurile vaccinate, cât și în cele nevaccinate, ceea ce demonstrează că vaccinurile nu au împiedicat sarcina. Persoanele care au rămas însărcinate au fost urmărite îndeaproape și au avut o evoluție normală a sarcinii.