Home Comunicate de presa 7 APRILIE – ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII

7 APRILIE – ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII

98
0

“Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță”

Sănătatea mamelor și a bebelușilor este fundamentul familiilor și comunităților sănătoase, contribuind la asigurarea unui viitor plin de speranță pentru noi toți.

Ziua Mondială a Sănătății, sărbătorită pe 7 aprilie 2025, va da startul unei campanii de un an privind sănătatea mamei și a nou-născuților. Campania, intitulată  Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță, va îndemna guvernele și comunitatea din domeniul sănătății să intensifice eforturile pentru a pune capăt deceselor materne și nou-născuților care pot fi prevenite și să acorde prioritate sănătății și bunăstării pe termen lung a femeilor. OMS și partenerii vor împărtăși, de asemenea, informații utile pentru a sprijini sarcinile și nașterile sănătoase și o mai bună sănătate postnatală.

Direcția de Sănătate Publică Iași marchează această zi specială printr-o întâlnire online dedicată asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari, care au un rol esențial în promovarea sănătății și în accesul comunităților vulnerabile la servicii medicale de calitate.

Alături de reprezentanții DSP Iași, la acest eveniment online sunt invitați și specialiști de la Centrul Regional de Sănătate Publică Iași și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” Iași, pentru a discuta despre importanța colaborării în domeniul sănătății publice și despre îmbunătățirea stării de sănătate a mamelor și a bebelușilor.

Fiecare femeie și copil trebuie să supraviețuiască

În mod tragic, pe baza estimărilor publicate în prezent, la nivel mondial aproape 300 000 de femei își pierd viața din cauza sarcinii sau a nașterii în fiecare an, în timp ce peste 2 milioane de copii mor în prima lună de viață și aproximativ 2 milioane sunt născuți morți. Adică aproximativ 1 deces care poate fi prevenit la fiecare 7 secunde. Pe baza tendințelor actuale, 4 din 5 țări nu vor îndeplini obiectivele de îmbunătățire a supraviețuirii materne până în 2030. 1 din 3 nu va îndeplini obiectivele de reducere a deceselor nou-născuților.

Ajutorarea femeilor și sprijinirea familiilor

Femeile și familiile de pretutindeni au nevoie de îngrijire de înaltă calitate care să le susțină fizic și emoțional, înainte, în timpul și după naștere. Sistemele de sănătate trebuie să evolueze pentru a gestiona numeroasele probleme de sănătate care afectează sănătatea mamei și a nou-născuților. Acestea includ nu numai complicațiile obstetricale directe, ci și condițiile de sănătate mintală, bolile netransmisibile și planificarea familială.

În plus, femeile și familiile ar trebui să fie susținute de legi și politici care le protejează sănătatea și drepturile.

Obiectivele campaniei

  • Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la lacunele în supraviețuirea mamei și a nou-născuților și asupra necesității de a acorda prioritate bunăstării pe termen lung a femeilor.
  • Să pledeze pentru investiții eficiente care să îmbunătățească sănătatea femeilor și a bebelușilor.
  • Să încurajeze acțiunea colectivă pentru sprijinirea părinților, precum și a profesioniștilor din domeniul sănătății care oferă îngrijiri critice.
  • Pentru a oferi informații de sănătate utile referitoare la sarcină, naștere și perioada postnatală.