Home General Voluntari pentru o șansă la viață! Cum devii donator de celule stem

Voluntari pentru o șansă la viață! Cum devii donator de celule stem

14
0

Centrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice (CSH) din IRO Iași, în colaborare cu Societatea Studentilor Medicinisti Iasi – SSMI, a organizat, pe 21 septembrie 2024, de Ziua Internațională a Donatorului Voluntar de Celule Stem Hematopoietice, în Parcul Expoziției, o campanie de  informare, recrutare și recoltare de probe biologice.

Câteva zeci de ieșeni s-au înscris deja ca potențiali donatori pentru Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. “Suntem încântați să anunțăm că 30 de persoane incredibile s-au înregistrat cu succes ca voluntari și potențiali donatori în campania de Ziua Donatorului de Celule Stem Hematopoietice. Mulțumim voluntarilor medicali de la Institutul Regional de Oncologie Iași și echipa oferită de Societatea Studenților Mediciniști Iași. Implicarea voastră ne-a adus cu un pas mai aproape de a salva nenumărate vieți. Cine dorește poate veni la centrul de înscriere pentru donatori din cadrul IRO Iași. Fiecare donator contează”, a declarant conf. dr. Elena Albu, coordonatorul Centrului Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice (CSH) din cadrul IRO Iași.

Voluntarii le-au vorbit ieșenilor prezenți în Parcul Expoziției despre importanța donării, care poate face diferența în viața unui bolnav de cancer ( leucemie și alte afecțiuni hemato-oncologice) și le-au prezentat pașii pentru a deveni potențiali donatori.

În semn de mulțumire pentru cei care s-au înregistrat ca donatori, clădirea Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași a fost iluminată în alb, roșu și albastru.  „E un mod de a-i onora pe toți cei care s-au înregistrat și au donat până acum, fiind astfel eroii care oricând pot da o șansă la viață unui pacient”, a explicat dr. Albu.

Peste 1200 de ieșeni cu vârsta între 18 și 45 de ani s-au înscris voluntar, începând cu anul 2013 și până acum, în baza CSH Iași, partener al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. De asemenea, în urma zecilor de activități de promovare, informare, conștientizare și recrutare derulate de voluntarii ieșeni, mii de bărbați și femei au fost informați despre importanța donării de celule stem pentru bolnavii cu diverse cancere de sânge.

Pricipalele criterii care trebuie îndeplinite pentru a deveni potențiali donatori de celule stem sunt: vârsta între 18 și 45 de ani, persoane clinic sănătoase și cu greutatea minimă de 55 de kilograme. Ieșenii se pot prezenta pentru înregistrare, în prima parte a zilei, la Clinica de Hematologie sau la cabinetul de consiliere din Ambulatoriu.

 

Previous article26 septembrie 2024 – Ziua Mondială a Contracepției